De vogelmigratie is een fascinerende gebeurtenis. Linda en ik zijn er erg door geboeid. Reeds in 1974 trokken we naar Falsterbo in Zweden om het allemaal mee te maken en we gingen er nog herhaalde malen terug. Alle soorten vogels passeren er maar opmerkelijk: weinig kraanvogels volgen deze routes.
Voor de kraanvogeltrek was voor ons Lac du Der in Frankrijk the place to be, en dat is het nog steeds. Een paar jaar na de creatie van het kunstmatige meer in 1974 zijn we er bijna jaarlijks 1 of 2maal naartoe geweest. We hebben de aantallen kraanvogels die het gebied ontdekten spectaculair zien toenemen over de jaren. Het is er voor hen een veilige slaapplaats op de eilanden in het meer. Beelden daarvan kan u hier zien: https://www.lac-du-der.julienherremansphotography.com en er bestaat ook een blog over: https://www.julienherremansphotography.com/post/lac-du-der-chantecoq
Een andere bekende stopover voor de kraanvogels bevindt zich in de verspreide veengebieden in de omgeving van Diepholz, Duitsland. En daar passeren we vlakbij op onze uitstappen naar Scandinavie. Een andere reden om er te stoppen is de gratis camperplek aan de Dummersee en nog belangrijker het uitstekende visrestaurant daar; de beste gebakken paling ter wereld met bratkartoffellen en salad voor zegge en schrijven €18,40!! Dat is zowat de helft van de prijs in Belgie.
Het European Crane Migration Network ofte ECMN is een facebookgroep die je op de hoogte houdt van de trekbewegingen van de kraanvogels. Massale migratie is op gang gekomen wanneer we vorige week op de terugweg waren van onze zoveelste Zweden trip.
Dus de camperplek was nog gratis en de paling was weer superlekker.
Op vrijdagochtend vertrok ik met de fiets naar het dichtsbij gelegen ven op verkenning; ik wou namelijk ook kijken hoe we best op de parking konden komen met onze camper, want de toegang gaat langs smalle landbouwwegen en het rijdt er vol monsters van landbouwmachines. Het zag er goed uit: overal kraanvogels op de akkers en velden.
Dus in de loop van de namiddag namen we onze plaats in op de parking vlakbij de observatietoren. 's Avonds was er massale kraanvogeltrek naar de slaapplaatsen maar spijtig genoeg allemaal ver weg; waarschijnlijk had de lage waterstand in het gebied daar mee te maken. De volgende ochtend was het veengebied gewoon magisch in de ochtendnevel. Er moet daar echter dringend iets gedaan worden aan de berkengroei.
Met in het achterhoofd het feit dat het weekend was en goed weer trokken we zo snel mogelijk naar een volgend veengebied. De parking daar was volgens onze inlichtingen klein en het was dus zaak om een plaatsje te versieren voor zaterdagavond en zondagochtend. We hoopten daar dan immers te kunnen overnachten. We hadden geluk, er was nog eentje vrij waar we met onze 6,30m in konden. Het veengebied hier was niet overwoekerd door de berken en er waren ook een paar graslanden nabij. 's Avonds was er massale migratie en de vogels kwamen soms niet ver van de observatietoren gevlogen in zalig licht. Kolganzen waren ook massaal aanwezig. En 's anderendaags was de nevel er weer; wat een godsgeschenk weer!
Veel lees- en kijkplezier en tot de volgende.
Comments