top of page

Otters - Biebzra

Het Biebzra N.P. in Polen situeert zich 50km NW van Bialystok of 200km NO van Warschau en is 59233 ha groot. Om u een idee te geven: het grenspark Kalmthoutse heide (NL + B dus) is 6000ha. Buiten een klein deel agrarische gebied bestaat het uit bos en voornamelijk moerasgebied langs de Biebzra rivier. Het is een otterparadijs.


Mijn trouwe blogvolgers zullen zich waarschijnlijk wel volgend beeld van januari 2019 nog herinneren:


Dit was helaas niet mogelijk de laatste week van januari 2022. De waterstand was zeer hoog en er was weinig ijs, en dus veel open water. De otters konden overal naartoe. Dat bleek al dadelijk bij ons eerste bezoek aan de samenvloeiing van de Biebzra en de Narew. We zagen groepjes otters hun kostje vergaren maar dus alle op redelijke afstand. Korter bijkomen was geen optie; ten eerste was het ijs te zwak en de uitwijkmogelijkheden voor de otters te groot.


Andere tactiek dus met minder slaagkans, maar: 'what can a poor boy do?'. Hope for the best. Het werd uitzitten op wat als een gunstige locatie ingeschat werd. Camouflage is niet nodig, wel de windrichting in de gaten houden en voor de rest stil zijn en zo weinig mogelijk bewegen, maar wel klaar blijven en wachten, wachten en wachten, uren.Als je tegenslag had kon het wel 3 uur duren voor ze opdaagden; hun dagindeling hield geen rekening met ons geduldpotentieel. Het was een halfuurtje voedsel zoeken en dan verdwenen ze weer voor 3 à 4 uur om terug wat te vissen en dus hopelijk op fotoafstand.


Het voelt geenszins aan als kommer en kwel; vele mensen begrijpen dit niet maar ik doe dit met de volle goesting; je zit alleen in een ongelooflijke omgeving, de kou was draaglijk en er viel ook wel wat te zien: brilduikers, wilde zwanen, zeearenden bvb. En uiteindelijk werd het geduld ook beloond. Wat een privilege en wat een plezier om deze dartele dieren bezig te zien in hun dagelijkse zoektocht naar voedsel en hun interactie, want ... het was paartijd!

Als toemaatje wil ik nog benadrukken dat ik het ethische aspect van natuur- en in het bijzonder dierfotografie hoog in het vaandel voer; de dieren komen op de eerste plaats en mogen geenszins verstoord worden. Ik zeg dit er uitdrukkelijk bij omdat ik helaas zo dikwijls onverantwoord gedrag moet vaststellen van collega fotografen.


Met dank voor de belangstelling en tot de volgende.

79 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Jos Maes
Jos Maes
Feb 11, 2022

Er ging iets mis met het inloggen, Julien ... ik probeer het nog eens ... Jos

Like
bottom of page