top of page

LAC DU DER

We zijn nog maar eens een keer naar Lac du Der geweest; we kunnen de keren niet meer tellen. Een paar jaar na de ingebruikstelling van dit artificiële meer (dat overstroming van Parijs moet voorkomen door het overtollige water van de Marne te bufferen) midden jaren 70 zijn onze bezoeken gestart. Dat was de periode dat de kraanvogels ook het meer begonnen te ontdekken als tussenstop op hun trekroute.


We hebben de toestand zien evolueren van godverlaten oord tot toeristische trekpleister nu, en we hebben de passage van kraanvogels zien toenemen van een paar honderd tot 200000+ nu.. November is normaal het hoogtepunt om Lac du Der te bezoeken, maar dit keer zijn we dus begin maart geweest. We wisten uiteraard dat de bulk kraanvogels gepasseerd was (via de European Cranes Migration Network -ECMN - kan je dat prima volgen) maar de lac en omgeving hebben nog wel wat meer te bieden.


De laatste jaren wordt het waterpeil in de Lac heel laag gehouden om zoveel mogelijk water te kunnen bufferen. Dit maakt dat de vogels allemaal heel ver weg van de dijken zitten. Men heeft nu toch eindelijk ingezien dat dit niet nodig is; het waterpeil was dit jaar ideaal voor de vogels en de vogelaar.


De belangrijkste waarneming deze keer waren de kleine zwanen of zoals ze in de ornithologische volksmond genoemd worden: de Bewicki's, een wintergast uit Siberië waar ze op de toendra broeden. Mooie dieren met een roep waar ge gelukkig van wordt....maar zeer schuw; enkel 's morgens en 's avonds kon je ze een beetje dichter bij de dijk aantreffen. Het heeft me dus wat moeite gekost om er degelijke beelden van te maken; een keer had ik het geluk dat ze nabij voorbijvlogen en nog een groter geluk dus dat ik bij de pinken was op dat moment want voor hetzelfde geld ben je het momentum kwijt. De laatste dag hadden we ook het geluk dat een prachtexemplaar van een vos de camper passeerde. Ons overleg over 'nog een dag blijven of vertrekken' was abrupt ten einde. De vos was dan ook nog zo vriendelijk mij perfecte foto-opportuniteiten te geven!

Veel kijkplezier en tot de volgende.


54 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Robert de Peuter
Robert de Peuter
Apr 29, 2023

alle drie de onderwerpen hebben me erg geboeid, prachtige opnames weerom en het filmpje van de ijsbergen met prachtige aangepaste muziek was subliem. Carry on, zou ik durven zeggen , je bent en blijft een meerwaarde op alle vlakken van de fotografie. Dikke proficiat Julien.

Like
bottom of page