top of page

GRUS GRUS
Elk jaar, voor nu al meer dan 40 jaar, volgen we de kraanvogeltrek met veel belangstelling. Een fascinerende gebeurtenis waar we maar niet genoeg van krijgen. De belangrijkste stopplaatsen op weg naar de overwinteringsgebieden en/of omgekeerd hebben we al meermaals bezocht. Lac du Der in Frankrijk spant daarbij de kroon, maar ook de veengebieden rond Diepholz in Duitsland en Hornborgasjon in Zweden werden bezocht.


Tijdens onze reizen naar Scandinavie in de broedperiode hebben we moeten vaststellen hoe schuw deze vogels dan zijn; tijdens de trekperiode zijn ze heel sociaal en in feite gemakkelijk te observeren. Hoe totaal anders is het tijdens de broedperiode! Ze broeden er met duizenden en je krijgt ze nauwelijks te zien.


Dit jaar kreeg ik uitzonderlijk de kans om ze daadwerkelijk in hun broedgebieden te observeren en fotograferen en dit wou ik al zolang. Het gebied in het zuidwesten van Polen waar ik terechtkon wordt al ruim dertig jaar beschermd en gemonitord. Nesten worden geteld, broedsucces genoteerd enz.


De fotografie vanuit uiterst gecamoufleerde schuilhutten gebeurde onder constante supervisie en onder strikte regels. De enige opening in de tenten was de lens en de boel in de gaten houden gebeurde voor 95% via de camera, er was nauwelijks een andere opening. Zelfs de reflectie van het lcd scherm in je gezicht diende vermeden te worden. De broedcyclus verstoren wou ik absoluut niet. Er is nu al een uitval van 50% voornamelijk veroorzaakt door predatoren zoals vossen, marderhonden, wasberen, raven enz. Vooral de wasberen zijn succesvol in het roven van de eieren.


Maar wat een belevenis om de kraanvogel zo dicht te kunnen observeren, en wat zijn ze constant oplettend in de buurt van de nest. En de camouflage werkte goed; op een bepaald moment begint een koppel wilde zwanen veel kabaal te maken; seconden later landt er een kraanvogel op 3 meter van de schuilhut met eveneens oorverdovend geroep (ik begon mijn oordoppen te zoeken!). Focus was niet meer mogelijk. Om u een idee te geven heb ik er ook een paar beelden ingestoken wanneer ie voor de hut wegvloog onder druk van de zwanen.


Veel kijkplezier en tot de volgende.67 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Wat een boeiend verhaal bij dergelijke betoverende beelden...

Like
bottom of page