Blitz Hoge Venen

We houden nauwgezet de berichten van de European Cranes Migration Network (ECMN) in de gaten. Lac du Der in Frankrijk is een van de belangrijkste stopplaatsen op hun weg naar het zuiden, maar die staat voor volgende week op het programma. Om toch iets van een aangekondigde mogelijke massa migratie mee te pikken werd koers gezet naar de Hoge Venen, waar ze met een gunstige wind passeren en ook wel in beperkte aantallen overnachten.


Een foto van opvliegende kraanvogels over het veen in de opkomende zon zou mooi zijn, maar ik besefte wel dat dit hoogstwaarschijnlijk een droom zou blijven.


Dit is een beeld van een tijdje geleden genomen aan Lac du Der en de volgende foto is aan de Signal de Botrange afgelopen dinsdagochtend; een combinatie zou mooi zijn!


Maar helaas geen kraanvogels; de wind stond verkeerd en de kranen bleven voorlopig in Duitsland waar ze nog genoeg voedsel vonden. De tweede dag werd een fikse boswandeling gemaakt in de omgeving van Petergensfeld , de oostelijke uithoek van Belgie; schitterende omstandigheden: mooi open weer met lichte vorst aan de grond. Ik laat de beelden voor zich spreken.Bij ons bezoek aan de Edeka supermarkt in Roetgen vlogen er een 60tal kraanvogels over! Dan toch! Er werd besloten om aan het Brackvenn te gaan overnachten. Dat bleek de juiste keuze. Linda had 's avonds nog de moed om naar een plek te gaan met ver uitzicht over het ven; ik bleef bij de camper op de parking (na de wandeling van 15km was mijn bobijntje af). Ik zag 300 kranen, Linda 1000den, wel tamelijk ver weg maar sommige groepen zaten laag in de lucht en zouden dus wel eens kunnen neergaan in de Venen. Er was weer werk op de plank voor morgenvroeg.


De volgende ochtend waren de omstandigheden fenomenaal: alles was aangerijmd met mooi open weer en dus prachtig licht.

En ik hoorde ook kraanvogels roepen, maar het leken er maar enkele, en vliegen wilden ze voorlopig niet. Maar wat een feest van licht en kleuren! Als bonus zag ik nog een hermelijn die van de bevroren venen gebruik maakte om op een van de eilandjes snel zijn ontbijt te komen regelen!Het was een fantastisch blitzbezoek aan de Hoge Venen, maar het was tijd om op te krasselen. Het was 11/11 en na 10,00u beginnen de toeristen toe te stromen en is de lol (en ook de rijm) eraf en dus werd koers gezet naar huis; Lac du Der wacht volgende week!


Veel lees- en kijkplezier en tot de volgende. Aarzel niet commentaar te geven.

63 views4 comments

Recent Posts

See All

B M X