top of page

Overijssel: libellen hotspot

Corona heeft ongetwijfeld ons levensritme gewijzigd. Mijn laatste fotoreis was Schotland in februari 2020. Sindsdien is het behelpen met wat coronaproof mogelijk is. Daar waar precorona de focus op vogels lag is dit nu veel minder het geval; we leven nu eenmaal in de dichtbevolkste regio van West Europa en de mogelijkheden zijn sowieso beperkt; komt daarbij dat ik een beetje allergisch ben geworden voor vaste schuilhutfotografie; de focus en interesse heeft zich dan ook uitgebreid naar alles wat maar een interessant fotoobject kan zijn. Daar hoorden libellen zeker bij.


Ik heb me ondertussen verdiept in het leven en gedragingen van deze fascinerende diersoort. Kennis van je onderwerp is cruciaal om goede opnames te maken.


Een paar gebieden in de Nederlandse provincie Overijssel waren al een tijdje in het vizier; de publicatie van het boek 'libellen in Overijssel' trok ons over de streep; camper ingeladen en weg waren we.


We bezochten een vijftal gebieden van de acht die in detail in het boek beschreven staan. Het Woldlakebos in ontegensprekelijk de uitschieter: libellen en juffers in overvloed, maar helaas ook muggen. Hierna een aantal beelden van libellen; beschrijving eventueel bij de foto.




De volgende reeks foto's die ik u toon zijn van Juffers; Juffers verschillen van libellen in het veld door voornamelijk 3 kenmerken: 1. de achtervleugelbasis is bij juffers dezelfde als de voorvleugelbasis, bij libellen is die veel breder; 2. de ogen zijn. bij juffers aan weerszijden van de kop, bij libellen raken ze elkaar en 3. bij juffers zijn de vleugels in rust gesloten, bij libellen uitgespreid. Dit is de regel, maar je kan ook juffers aantreffen met gespreide vleugels, maar dat is dan om ze in de ochtendzon te laten drogen (zoals in de laatste foto van deze galerij).




Vlinders trokken ook onze aandacht, maar helaas is het een rotseizoen voor vlinders, dus het resultaat is beperkt. U krijgt achtereenvolgens te zien: heideblauwtje, distelvlinder, oranje zandoogje, zilveren maan, eikenpage, icarusblauwtje en kleine vuurvlinder. Naar de uiterst zeldzame grote vuurvlinder hebben we tevergeefs gezocht.




We troffen ook een opmerkelijke spinnensoort aan: de grote oeverspin. Dit is de grootste spin in onze contreien. De andere soort is een rietkruisspin.



Tot slot heb ik nog enkele sfeerbeelden.




Veel kijkplezier en tot de volgende.

74 views0 comments

Recent Posts

See All

Albania

bottom of page