Necrologie

Ik ben vreemd gegaan. Ben deze keer drastisch afgeweken van mijn gebruikelijke onderwerp.


Reizen wordt ten stelligste afgeraden in deze coronatijden en de Belgische natuurgebieden worden platgelopen en velen lappen de voorgeschreven regels aan hun laars. Het is schrijnend en ik wil me niet tussen dit tuig mengen. Voor een bezoek aan de Hoge Venen moet ge nu al bijna een loterijbiljet kopen; nu worden ook de campers geweerd van de dichtstbijzijnde parkings (normaal wordt overnachten daar getolereerd). Ik sta altijd wel ergens anders, maar ja het is wel tekenend hoe onze activiteiten aan banden worden gelegd. Reizen: liever niet. België: sorry, natuurgebieden zijn op. Voel me meer en meer opgesloten.


Dus heb ik deze keer een zijsprongetje gemaakt naar...begraafplaatsen. En natuurlijk kwam het Schoonselhof in Hoboken als eerste aan de beurt. Een aangename plek ondanks alles. Veel open ruimte en weinig mensen.
De tweede begraafplaats die ik bezocht heb is de Campo Sancto in St. Amandsberg bij Gent (gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer). Niet zo aangenaam als het Schoonselhof; helemaal ingesloten door bebouwing en de graven liggen allemaal opeengepropt. Weinig open ruimte en moeilijk om een goede compositie te maken wegens teveel storende elementen. Maar toch een interessante fotolocatie met een massa oude grafmonumenten en ook enkele bekende namen onder de grond zoals Wilfried Martens, Walter Capiau, Luc de Vos en Marc Sleen. Wel een beetje luguber: tijdens mijn ruim 2 uur durende wandeling zijn er vier lijkkisten binnengebracht!
68 views1 comment

Recent Posts

See All

B M X