top of page

Lac du Der

Lac du Der is een dikke 400km van thuis uit met een 200km secundaire weg; dus het is een hele rit; daarom proberen we de pil te halveren door 's avonds al weg te rijden en in Bouillon te overnachten. Daar is een prima camperplek en daar staat ook één van mijn favoriete bomen. Een prachtexemplaar wiens wijzigende aanblik door de seizoenen ik graag vastleg.


Deze beelden zijn genomen op zaterdag 20/11 vroeg in de ochtend.

En deze op woensdagmiddag 24/11:


Fascinerend nietwaar, die gedaanteverwisseling op 4 dagen tijd en ook hoe het tijdstip van de dag het licht bepaalt!


Maar dus verder naar Lac du Der. Zaterdag en zondag waren kille grijze dagen; kraanvogels waren er niet veel. Schattingen lagen tussen de 10000 en 15000. Maar deze dagen lag onze focus op het fotofestival dat elk jaar plaatsvindt in Montier en Der. Een zeer uitgebreid aanbod aan foto's van hoog niveau vereist meer dan één dag om te bezoeken.


Ondertussen hielden we nauwlettend de berichten in de gate van het European Cranes Migration Network (ECMN) dat ons info geeft over de migratiebewegingen van de kraanvogels. Voor maandag was er een weersverandering voorspeld met meer open weer en een NO wind; in dat geval zouden de kranen die nog in Duitsland waren en waarvan de aantallen op 35 à 40000 geschat werd in beweging kunnen komen. En zo geschiedde: het was feest maandagavond: 25 à 30000 vogels kwamen een slaapplekje zoeken op de Lac!


Dinsdagochtend stonden we een uur voor zonsopgang op de dijk en het was feest: open hemel, volle maan en zenuwachtige kranen; zonsopgang was op 08,00u maar ze waren al 'on the wing' om 07,15u.
Al snel werd duidelijk dat dit geen normaal gedrag was; dit waren geen blijvers die gedurende de dag voedsel zouden zoeken op de omliggende akkers, deze waren van zin door te trekken terwijl de omstandigheden gunstig waren. Dus woensdagochtend was wel mooi qua omstandigheden maar het aantal kranen was minimaal.

Dus besloten we om huiswaarts te keren ook omdat koude nachten aangekondigd waren. Maar niet na even langs te gaan naar 'mijn' boom in Bouillon.


Veel kijk- en leesplezier en tot de volgende.86 views1 comment

Recent Posts

See All

Albania

bottom of page