top of page

IjsbergenIk kan er uren naar kijken. De massa, de vormen, de kleuren! Ik ben ondertussen 5x naar Svalbard geweest, een keer de oostkust van Groenland en een keer de westkust, en 2x naar Antarctica, 1x vanuit Argentinie en 1x vanuit Nieuw Zeeland. Heb er dus al wel wat gezien in alle vormen en kleuren; die in Scoresby Sound aan de oostkust van Groenland zijn wel de meest fascinerende, omdat ze zo imposant zijn en zo geconcentreerd in een baai die ze niet voor niks 'the graveyard' noemen: een ondiepe geul hindert de uitweg naar de open zee.Na jaren in het water en wanneer het smeltproces vordert komen de meest bizarre vormen en kleuren te voorschijn.De blauwe exemplaren zijn onwaarschijnlijk.
Het meest bizarre verschijnsel zag ik in Svalbard in september 2017. De klimaatopwarming deed zich al duidelijk voelen en vooral zien. Het verschil met de toestand tijdens mijn 1ste reis in 2013 waren duidelijk. De gletsjers zijn kleiner en afkalving van de gletsjerwand gebeurt merkelijk aan een hogere frequentie. Het is ook hier, op relatief korte afstand van het ijs dat grote ijsklompen van in de kern of onderste lagen van de ijsmassa vrijkomen; het is als glas.
En in deze ijsmassa's die tientallen jaren samengedrukt geweest zijn tonen zich de meest onwaarschijnlijke kunstwerken. Mijn collega fotografen vroegen zich af wat ik in godsnaam fotografeerde met de 500mm: er zaten toch geen vogels op ofzo! Tot ik hen mijn lcd screen toonde.
Deze laatste 12 beelden zijn dus details uit de vier vorige foto's. Als u goed kijkt kan u zien in welke sectie welke beelden genomen zijn.


Tot de volgende; laat niet na commentaar te geven als u dat wenst.

80 views2 comments

Recent Posts

See All

Albania

bottom of page