De Wissen

Ja, zo noemt de plaats waar ik naartoe gevlucht was, weg van de regen in de Ardennen. Aangenaam weer aan de Maas die hier de grens met Nederland is.Een gebied met veel potentieel. Men probeert hier recreatie met natuur te combineren, en dat lukt aardig. Zoals overal in onze dichtbevolkte landen is de recreatiedruk groot bij mooi, warm weer. Mooie fiets- en wandelpaden, er is ruimte, en stukken natuur worden afgeschermd.


De ochtenden waren magisch; het gebied voor mij alleen. Deze tijd van het jaar moet je der wel heel vroeg voor uit bed, maar het loont.

Zangvogels zijn talrijk aanwezig, daar zag u al beelden van in de vorige blog. Hier nu enkele sfeerbeelden.Er lopen ook veel hazen rond.


Wielewaal en grauwe klauwier zijn hier zowat de bijzondere broedvogels; de eerste hoort ge regelmatig roepen, dat doet deugd, want waar ik woon heeft ie reeds vele jaren niet meer gebroed; het was zo leuk de zang weer te horen. De grauwe klauwier heb ik niet gezien. Ik heb wel een paar andere beestjes kunnen strikken.


De wandelingen overdag zijn eerder birdwatching time, maar zijn natuurlijk ook een verkenningstocht naar opportuniteiten. Als natuurfotograaf is exploratie een zeer nuttige bezigheid en een goede voorbereiding helpt veel. Zo kwam ik op een rustige plek aan de Maas op een weinig gebruikte wandelweg - omdat ie doodloopt waarschijnlijk - aan een kolonie oeverzwaluwen. Deze beestjes waren met honderden aan het foerageren over de Maas en regelmatig bezochten ze een geschikte broedwand die duidelijk elk jaar in gebruik is. Ik heb me daar op veilige afstand bijgezet en het af- en aanvliegen geobserveerd. Het was een constant gevecht en gekwetter om de beste locaties, en er werd hard gewerkt aan de lenteschoonmaak van de gangen.

Terwijl ik naar een bepaalde gang keek vloog er plots een blauwe schicht door mijn kijkerveld; jawel, een ijsvogel had zich tussen de kolonie gevestigd en een van de gangen opgeeist.. Een strategie werd uitgewerkt; ik had een schuiltent in de auto; hoe gaat de zon hier? Waar zet ik de tent? Uiteindelijk heb ik drie fotosessies gedaan, twee in de namiddag met zon op de wand en mogelijkheid tot vluchtshots en een in de ochtend met een ander kleurenpalet. En dan was het weekend en zeer mooi, warm weer en kwamen er toch enkele mensen langs....


ZON
SCHADUW
Ik heb me daar dus goed geamuseerd en ik hoop dat jullie van dit verhaal en vooral de foto's genieten; laat niet na een commentaar te laten indien u dat wenst.


Tot de volgende.


56 views1 comment

Recent Posts

See All

B M X